Rallylydnad

Hundar behöver aktiveras för att må bra och vissa raser kräver mer än andra. Rallylydnad är ett roligt och lekfullt sätt att aktivera sig själv och sin hund. Fokus ligger på att man ska ha kul tillsammans och som en bonus får man en bättre relation och en mer följsam hund. Det krävs ingen toppfysik, varken hos dig eller hunden, och rallylydnad passar därför både unga och gamla. Inte heller gör man skillnad på stor och liten hund, renrasig eller blandras. Sporten är relativt ny i Sverige, men har snabbt blivit populär och är sedan 2011 en officiell sport.

Hunden vill hjälpa till

Vargar är flockdjur som följer sin ledare och hundar är framavlade på den egenskapen. De vill samarbeta med oss människor och vill att vi ska hitta på roliga och meningsfulla aktiviteter med dem. Precis som servicehunden hjälper sin ägare med allt vill familjehunden ha en uppgift. Rallylydnad blir inte bara en hobby för oss, utan låter också hunden få sina behov av aktivitet och samarbete tillgodosedda. Runt om i landet ordnas kurser i rallylydnad, men du behöver inte gå en kurs för att komma igång. Det går bra att läsa en bok eller artikel i ämnet och prova dig fram på egen hand i trädgården eller på promenaden ute i skogen, gärna tillsammans med vänner.

Vad är rallylydnad

Ja, vad är då rallylydnad? Lite kort sagt kan man säga att det är en hinderbana, men med uppgifter och problemlösning istället för fysiska hinder. Tillsammans med hund går man en bana där det finns olika stationer, så kallade moment. Vid varje moment finns en skylt som i bild och text förklarar vad hunden och föraren ska göra. Uppgifterna varierar beroende på i vilken klass man tränar, men det kan vara att hunden ska sitta kvar medan föraren gör något eller att föraren ska sända fram hunden över ett hinder. Viktigast av allt är att ha roligt tillsammans, då mår både hunden och du själv bra.

Leave a Reply