Valpar är söta men krävande

Så tränar du hunden så den blir rumsren

Att få hem en liten valp för första gången är underbart på alla sätt – men man får förbereda sig på att det kan vara jobbigt också. I början är valpen inte rumsren utan det är något man måste lära den, och till dess att den lärt sig behöver den få komma ut ofta, oavsett tid på dygnet. Därför får man vara beredd på att ha en hel del tålamod i början och inte minst se till att ha rätt städutrustning hemma. Att lägga ut tidningar som valpen kan uträtta sina behov på är ett välbeprövat knep men många valpar sätter sig ändå bredvid.

En valp innebär att det blir mycket tid ute i naturen och då finns det en del att tänka på. Den som ofta är ute löper nämligen en högre risk att drabbas av fästingbett. Fästingar sprider även smittor så som borrelia, anaplasma och inte minst TBE, som kan ge bestående men. Det finns inte heller något botemedel eftersom det är orsakat av ett virus. TBE förekommer dock inte på alla ställen, utan de områden som fall av TBE rapporterats i är bland annat runt Stockholms skärgård, Uppsala, Södermanlands kustområden och Västra Götaland. vaccination Göteborg mot TBE är bra om du vistas mycket utomhus och bor i Göteborg med omnejd.

Undersök hundens päls efter utomhusvistelse

Förutom att vaccinera sig mot TBE finns det andra sätt att skydda sig och sin valp från fästingar. Undvik till exempel att gå i högt gräs eller buskage, och ha på dig långbyxor och allra helst även stövlar. När du och din valp kommer in igen, se till att genast undersöka dig själv och kolla igenom valpens päls. Ta bort eventuella fästingar direkt.

Träna med tålamod

Som ny valpägare kommer du snabbt att lära dig just din hunds rutiner och när den behöver gå ut, men det finns några tumregler du kan börja med. De flesta valpar brukar behöva gå ut och göra sina behov direkt efter att de ätit eller druckit och när de vaknat. Även efter lek kan det vara bra att låta valpen få komma ut. Var konsekvent med att alltid ta ut valpen vid dessa tillfällen och lär dig även att känna igen signalerna på när din valp börjar bli kissnödig.

Ta ut valpen efter sovstund

Kom ihåg att alltid belöna valpen när den kissar utomhus för att den ska känna sig duktig och lära sig att den gör rätt. I början är det bra att alltid rasta valpen på samma ställe varje gång, för att den ska känna igen sig och förstå vad som förväntas av den när ni går dit.

Tänk på att ha mycket tålamod när du tränar hunden för att bli rumsren. Räkna med att det tar minst ett halvår innan den blir helt rumsren, ibland upp till tio månader. Även när den börjat lära sig får du vara beredd på att det fortfarande kan ske en och annan olycka inomhus. Bli aldrig arg på valpen utan låt det ta sin tid, och låt det inte bli som i skräckexemplet där en kvinna övergav hunden för den inte var rumsren. Fortsätt att vara konsekvent, ge den ett kommando som till exempel ”kissa” och beröm den rikligt när den kissar utomhus.

Leave a Reply