Träna eftersökshund

Om man gillar att jaga vet man också hur pass viktigt det är att man finner ett skadat djur. Det kan till exempel handla om att någon skjutit snett, eller så har djuret blivit påkört. Oavsett vad som har hänt är det viktigt att man försöker hitta djuret så snabbt som möjligt och det är då en bra eftersökshund kommer in i bilden.

Träningen ska börja tidigt

Om man vill utbilda en hund i eftersök är det viktigt att man intresserar hunden för att använda näsan tidigt. Redan när hunden är en liten valp bör man börja gömma lite godis och göra små och enkla spår som hunden kan följa. Det är viktigt att träningen hela tiden är rolig, annars är risken mycket stor att hunden kommer att tröttna.

En början kan till exempel vara att man drar en godisbit några centimeter på golvet och lägger den under en kopp eller liknande. När hunden finner godiset ska den få mycket beröm. Efterhand ökar man på längden på spåret och man kan också göra spåret lite svårare, till exempel genom att låta det gå runt ett hörn eller liknande. När man ser att hunden hänger med och den börjar bli mer van kan man bryta av spåret genom att dra en annan godbit tvärs över spåret, eller genom att lägga hundens leksak mitt på spåret. Målet är då att få hunden att fortsätta på det ursprungliga spåret, trots distraktionerna.

Var kan man träna?

Det bästa är att börja träna inomhus, en en miljö där hunden känner sig hemma och det inte finns så många distraktioner. När hunden vet vad det går ut på kan man börja göra kortare spår i trädgården eller kanske i parken. Det rekommenderas alltid att hålla hunden kopplad till en början. Om det finns en inhägnad trädgård eller hundrastgård kan man dock också träna utan att ha hunden kopplad.

När hunden blivit mer van kan man också börja träna i skogen. En bra idé är att ha en djurklöv och lite blod i en flaska och göra spår av detta när hunden lärt sig vad den ska leta efter. Det är nämligen detta som hunden ofta kommer att söka efter när den arbetar med eftersök. När man tränar i skogen är det bra att vara flera som håller koll på hunden eller hundarna. Man kan till exempel hyra en komradio för att kommunicera med varandra.

Att öva på riktigt

Det kan vara bra att låta hunden vara med under ett riktigt eftersök någon gång när den vet vad den ska spåra. Om det finns en bra och erfaren eftersökshund med kan den lära den yngre mycket. Det kan dock vara klokt att hålla den yngre hunden kopplad de första gångerna och gå efter den erfarna hunden. På så sätt lär sig den mindre erfarna hunden att gå i spåren och som hundförare lär man sig hur man ska bete sig.

Leave a Reply