Hundfrisbee

Hundfrisbee kallas ibland också frisbee dog eller disc dog, efter sportens engelska namn. I korthet kan sporten sägas gå ut på att hunden ska fånga en frisbee som dess ägare eller förare kastar, men självklart är reglerna något mer invecklade än så. Sporten delas till exempel in i två grenar: distans och freestyle. Inom distans tar tävlingsdeltagarna poäng genom att under en begränsad tid göra så många och så långa kast som möjligt, där hunden alltså apporterar samma frisbee om och om igen. Inom freestyle handlar det snarare om en slags koreograferad dans, där hund och förare blir bedömda och får poäng för olika trick.Disc_Dog

Hundfrisbee började växa fram i USA i början av 1970-talet, i samband med att frisbeesporter generellt blev populära. Ett avgörande ögonblick var dock då den 19-årige collegestudenten Alex Stein år 1974 tog sig in på planen vid en basebollmatch som sändes live på nationell tv. Med sig hade Stein sin hund Ashley Whippet och ett par frisbees, som han kastade åt hunden. Ashley imponerade på alla då han sprang i en hastighet på 56 km/h och hoppade nästan tre meter upp i luften för att fånga frisbeen. Alla var så fascinerade att basebollmatchen avstannade, kommentatorn började tala om frisbeekastandet istället, och Stein tilläts hållas i hela åtta minuter innan han eskorterades bort från planen och arresterades. Hans handlingar ledde till att intresset för sporten ökade markant, och han arbetade senare för att skapa världsmästerskap i sporten, som han och Ashley Whippet vann tre gånger.

Hundfrisbee är fortfarande en relativt liten sport i Europa; det finns organisationer för sporten i Tyskland, Belgien och Tjeckien, men än så länge inte i Sverige. Här går det dock att utöva sporten på egen hand, som aktivering för hund och ägare. Det finns också uppvisningar i hundfrisbee, och kurser i sporten erbjuds de som vill lära sig. Om man inte har möjlighet att utöva hundfrisbee, är en sport med liknande förutsättningar (fast utan hund) bowling. Inom bowling krävs samma precision när man kastar klotet som när man kastar frisbeen. Ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm är O’Learys i Kista, där man dessutom kan kombinera bowlingen med en måltid i äkta amerikansk anda.

Leave a Reply