Träna din hunds luktsinne

Hundar är kända för sitt utmärkta luktsinne. Det hjälper dem att exempelvis hitta nedgrävda tuggben flera veckor senare och är väldigt praktiskt när det är dags för jakt. Man kan ofta läsa om hur man kommer igång med agility, rallylydnad eller andra hundsporter. Som med många andra egenskaper finns det även möjlighet att förbättra hundens luktförmåga. Lär din hund att spåra och utmana hans luktsinne på ett roligt och utvecklande sätt. Här får du några praktiska tips på hur man kommer igång och vad man ska tänka på när man tränar spår med hunden.

A photo by Noel Lopez. unsplash.com/photos/BjelfpszQDwUtmana din hund och dig själv

Om du känner att din hund inte längre behöver jobba på vardagslydnaden, kan spårträning eller ”nose work” vara ett nytt sätt att både utveckla din hund och ha roligt tillsammans. Denna sport passar alla hundraser. Din hund behöver alltså inte vara en jakthund för att kunna bli grym på spårning. Som med agility eller rallylydnad är mycket träning nyckeln till framgång. Man börjar oftast med att låta hunden leta upp husse eller matte. Därefter kan man lägga ett godisspår genom att lägga hundgodis i fotspår och därefter låta hunden hitta målet till en leksak eller annat den gillar. Det är viktigt att inte lägga för svåra spår i början för att hunden ska känna att den lyckats. När uppgiften inte längre känns utmanande, kan man öka svårighetsgraden genom att exempelvis öka längden på spåret eller att lägga spåret några timmar i förhand. Det ska dock aldrig vara så svårt att hunden blir frustrerad, något som man ibland kan känna när man ska anlita målare Stockholm. Allt med måtta!

Ett roligt sätt att träna med hund

För någon som letar efter nya sätt att utmana sin hund och i samma veva även vill förbättra hundens luktsinne, är spår en bra träningsform. Nose work är en rolig sport för hundar. I jämförelse med exempelvis agility är den mer tillgänglig eftersom hunden inte behöver några särskilda förutsättningar för att kunna bli bra på det. Nosen är det enda hunden behöver för att börja träna på spår. Det som är avgörande mellan att endast träna spår för nöjes skull eller delta i tävlingar är nog regelbunden träning och tålamod, samt hur mycket tid matte eller husse kan och vill lägga på träningen. Det är oftast så med vilken hundsport som helst. För att lyckas med spår både på tävlingar och i en mer avslappnad träningsmiljö, behöver man ha tydliga idéer om vad syftet med träningen är. Dock är hundens blick när den får göra något som den tycker är roligt värd varje sekund man lägger på träningen.

Leave a Reply