Weight pulling

Weight pulling är en hundsport som, precis så som namnet antyder, går ut på att hunden ska dra en vikt. En tävling går till så att hunden på ett startkommando ska dra en vagn eller släde lastad med vikt en sträcka på 4,8 meter på så kort tid som möjligt. Underlaget kan vara jord, matta, gräs eller snö, och vagnen kan ha hjul eller gå på räls. Även om det är snabbast möjliga drag som gäller måste det utföras inom vissa förutbestämda tidsramar för att det ska bli godkänt. Vinner gör den hund som har dragit mest vikt. Skulle det stå lika mellan två hundar vinner den som har dragit på kortast tid.

Även om alla hundraser inte lämpar sig för weight pulling, behöver man inte vara begränsad av sin hunds storlek. Hundarna delas nämligen in i olika viktklasser, och tävlar mot hundar i samma storlek. Inom vissa tävlingar räknar man istället ut vilken hund som har dragit mest vikt i förhållande till sin egen vikt, och denna hund koras till segrare.

Precis som för människor som utövar styrketräning är det viktigt för hunden att få återhämta sig ordentligt mellan träningspassen och tävlingarna. Då kan man också passa på att själv få lite avkoppling genom att slå sig ned en stund i sina utemöbler och låta hunden vandra fritt på tomten. Då kommer både du själv och hunden att vara utvilad och klar inför nästa träningspass.

Leave a Reply