Börja med agility

 

Om du vill ha en utvecklande aktivitet för både dig och din hund kan agility vara något för dig. Agility tränar inte bara din egen förmåga att utöva ledarskap och bättre lära känna hundar. Det är också något som får hunden att utvecklas och på så sätt stärka relationen mellan hund och ägare. Med hjälp av agility får du träna dig på en lång rad olika områden och lära hunden att utöva nya övningar. Dessutom är det ett roligt sätt att få motion eftersom det kräver att du är aktiv under hela träningen för att utvecklingen ska gå framåt.

1200px-Chinese_Crested_hairless_agilityDen grundläggande idén bakom agility är att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på så kort tid som möjligt. Normalt är inte tiden det viktigaste inledningsvis. I vissa fall finns det inte ens någon tidtagning för att tränare och hund ska fokusera på att utvecklas i första hand. Däremot är målet att hunden ska ta sig igenom banan utan att riva några hinder eller förirra sig på vägen. Det gör att agility är ett bra test för att testa hundens koncentrationsförmåga. Medan otränade hundar tenderar att bli distraherade av saker utanför banan kan en tränad hund springa igenom hinderbanan på kort tid.

Alla hundar har inte de bästa förutsättningarna till att klara agility från början. Vissa har kanske fått en uppfostran som inte uppmuntrat till disciplin, vilket brukar leda till att agility blir en svår utmaning. Andra hundar är av naturen sämre lämpade att utföra agility. Däremot kan alla hundar förbättra sin egen prestation – precis som tränaren. Det räcker med hårt arbete och fokuserad träning för att du ska se tydliga resultat inom förhållandevis kort tid.

Om du och din hund gör tillräckligt stora framsteg kan ni börja med tävling i agility. Det finns gott om olika klubbar som arrangerar tävlingar där själva tävlingsaspekten är underordnad. Istället är det en uppvisning i hunddisciplin som brukar samla hundägare tillsammans för att utöva ett gemensamt intresse. Därför finns det också många ställen i de flesta svenska städer dit agilityintresserade hundägare kan vända sig för att gå med i en verksamhet och börja med agility.

Leave a Reply