Träna din hund i lydnad och vallning

Vill du träna mer med din hund? Det finns massor av övningar som är roliga både för hunden och dig som ägare. Hundar är väldigt lyhörda och tycker om att lära sig nya saker, precis som vi människor. Är du sugen på att ta med din hund och valla får? Det går att öva upp, även om hunden är gammal och redan uppfostrad. Först och främst behöver hunden veta några grundläggande steg inom lydnad som du kan läsa om här på siten. Med hjälp av de kunskaperna kan ni sedan fortsätta träningen.

terrier_mixed-breed_dogNågra grundläggande råd

Om nästa projekt är att valla boskap är det viktigt att din hund är uppmärksam på dig och följer din minsta vink så att flockdjuren inte skräms eller rymmer iväg. En hund behöver veta att det är du som bestämmer. Vissa hundar är mer lättdistraherade än andra men alla har en sak gemensamt – de går att uppfostra. Ett enkelt trick är att alltid ha godis i handen och uppmuntra hunden när den gör rätt. Om hunden vänjer sig vid att du ofta håller i något gott kommer den snart försöka göra som du vill eftersom den längtar efter godisen. Detta fungerar både vid övningar i hemmet och när ni ska göra Hundgöra under expertledning, som till exempel att valla boskap. Precis som med oss människor behöver hunden förstå om den är på rätt spår och då fungerar godis väldigt bra som vägledning. Kom ihåg bara att inte ge godisen om hunden gör fel.

Lära gamla hundar sitta

Det finns en hel del fördomar om hundar. En fördom är att det inte går att lära gamla hundar att sitta, men där har ordspråket fel. Gamla hundar kan vara lite tröttare och mer egensinniga än yngre hundar, men detta beror inte på hunden utan på hur ägaren har skött om sin hund. Många hundraser är aktiva och glada upp i hög ålder, framförallt om ett sådant beteende har uppmuntrats. Du kan lära gamla hundar många nya förmågor om du bara har tålamod och ett stort förråd med godis. Om hunden inte verkar imponerad över godiset bör du försöka hitta någon annan slags belöning så att ni gör träningen till en rolig lek. Vissa hundar älskar att bada, det kan vara en lösning för en hund med låg energi. Ett annat smart knep är att bryta ned träningen i många mindre moment så att det går enklare att nå framgång.

 

Leave a Reply