Träna jakthundar

 

Att träna sin jakthund på ett adekvat sätt är grundläggande för att få hunden att agera rätt i skarpt läge. Med en jakthund som saknar rätt träning kan jakten försämras avsevärt. Dessutom riskerar hunden att fara illa om den inte är förberedd på vad som väntar. Därför är det alltid värt att lägga ned gott om tid på att träna hunden i jaktens alla delar. Det ger utdelning senare när hunden vet precis vad den ska göra i varje given situation. Att träna hunden behöver inte heller vara en jobbig process. Istället kan det vara kul och utbildande för både hunden och husse eller matte.Kerygma_Cockers_Echo_&_Pheasant

För att hunden ska fungera optimalt under jakten krävs det att den är tillräckligt uthållig för att orka med hela passet. Eftersom många av hundens uppgifter grundar sig i uthållighet – genom att springa långa sträckor i hög hastighet – måste hunden vara i rätt fysiskt skick för att orka. Precis som att vi människor mår bättre när vi tränar regelbundet leder det också till gladare och mer skärpta hundar. När du tränar uthållighetsträning med din hund och låter den springa av sig med jämna mellanrum skapar den en muskulatur som gör den bättre förberedd för jaktens alla utmaningar.

Även om den fysiska träningen är en viktig del av jaktträningen är det ändå själva jakten som är den bästa läromästaren. Som ägare bör du därför försöka inkorporera hunden i olika delar av jakten så tidigt som möjligt. Om du har en mer erfaren jakthund kan du låta din nybörjarhund gå bredvid och känna av situationen för att den ska få en vana vid jakt. Samtidigt behöver du inte förlita dig på att den ska göra hela jobbet åt dig innan den har fått rätt träning för det. Om du tar ut hunden under jaktsäsong kommer den snart att göra framsteg och bli en mer erfaren jakthund.

Det är viktigt att inte glömma att jakthundar är sällskapsdjur. Det betyder att du bör ge den kärlek och omtanke precis som alla andra djur. Om du låter den leka av sig på gräsmattan medan du sitter på dina utemöbler blir både hund och ägare harmoniska, vilket leder till bättre resultat under jakten.

Leave a Reply